Preventieplan postnatale depressie

Heb je ooit een postnatale depressie gehad en ben je nu opnieuw zwanger of wil je dat graag worden? Natuurlijk wil je dan niets liever dan voorkomen dat het na de bevalling opnieuw misgaat. Je kunt bij Postpartum Steun terecht voor het opstellen van een preventieplan. Uit onderzoek is gebleken dat een persoonlijk en goed doordacht preventieplan het risico op een volgende postnatale depressie aanzienlijk kan verkleinen.

We maken het preventieplan op basis van twee gesprekken (meer is altijd mogelijk) en in overleg met je verloskundige, eventuele andere professionals, en mensen in je sociale omgeving. De gesprekken kunnen we telefonisch voeren, per veilige videobelverbinding, bij jou thuis of in het Coachhuis Utrecht Oorsprongpark. Door te bekijken wat je na je eerdere bevalling hebt gemist, kun je voorzorgsmaatregelen treffen en bewuste keuzes maken met betrekking tot bijvoorbeeld de plaats waar je wilt bevallen, het al dan niet geven van borstvoeding en de praktische invulling van de eerste periode met de baby. Het geeft (vaak ook je partner) veel rust om een preventieplan te maken. Daarnaast biedt het je de gelegenheid om in een veilige setting nog eens stil te staan bij wat je hebt meegemaakt. Een postpartum depressie is afschuwelijk en hoe verder je bent met de verwerking van die ervaring, hoe meer je zult kunnen genieten van je komende kraamtijd. Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

 

‘Ik wil niet beweren dat moeders die een postpartum depressie hebben gehad beter zijn, of liefdevoller. Maar wij hebben moeten vechten voor onze liefde, in zekere zin, en ik denk dat dat iets betekent…’  - Leslie Froehlich, Amerikaanse moeder en ppd-hulpverlener