Counseling

Counseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening die je door middel van een aantal gesprekken helpt om de grip op je leven terug te krijgen. Tijdens de counselingsgesprekken gaan we samen op zoek naar wat jij nodig hebt om je beter te gaan voelen. Ik heb het vertrouwen dat jij in principe alles in je hebt om een fijn leven te leiden, ook nu je moeder bent. Op dit moment lukt je dat niet en ik weet hoe vreselijk pijnlijk dat is. Ik wil je helpen om deze zware periode te doorstaan en om goed voor jezelf te leren zorgen. Deze crisis is daarmee ook een kans om jezelf, misschien wel voor het eerst in je leven, oprechte aandacht te geven. Door dat te doen, zul je je uiteindelijk sterker en gelukkiger gaan voelen.

postnatale depressie counseling

Jij staat centraal

Het is spannend om de eerste stap richting hulpverlening te zetten. Misschien schaam je je voor je gevoelens, geloof je niet dat met iemand praten je zou kunnen helpen of ben je bang dat je een slechte moeder gevonden zult worden. Ik hoop dat je, ondanks je angst of tegenzin, toch hulp zoekt. Je zult dan sneller en beter herstellen en dat verdien je.

Om jou zo goed mogelijk te begeleiden maak ik gebruik van waardevolle en effectieve inzichten uit verschillende stromingen zoals ACT (Acceptance and Commitment Therapy), zelfcompassie, metacognitieve therapie en traumatherapie. Naast mijn professionele kennis, maakt mijn eigen ervaring met postpartum depressie dat ik me goed kan inleven in wat jij doormaakt. Jij en jouw behoeften staan tijdens het counselingstraject altijd centraal. Wat jij op dit moment nodig hebt en wat voor jou werkt, is richtinggevend. We zullen ook altijd aandacht besteden aan je relatie met je baby.

Voor wie is counseling geschikt?

Counseling bij Postpartum Steun is in principe geschikt voor alle vrouwen met depressie-, angst-, of stressklachten. Wanneer ik merk dat jij meer nodig hebt dan deze gesprekken dan zal ik dat altijd met je bespreken en samen met jou zoeken naar een zo passend mogelijke vorm van hulpverlening. Voor overleg over eventuele medicatie sta ik in contact met de ervaren (zwangerschaps)psychiater Sascha Kats. Indien wenselijk kan ik je naar haar Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie doorverwijzen voor medicatie of voor een meer gespecialiseerde behandeling dan ik je kan bieden.

Voor vrouwen met een postpartum psychose is counseling niet geschikt. Zij hebben gespecialiseerde zorg nodig van een psychiater.

Vormen van counseling bij postnatale depressie

Ik bied counseling aan in drie vormen. Bepaal voor jezelf welke vorm jou het meest aanspreekt. Als je dat moeilijk vindt, kunnen we daar ook telefonisch of per mail samen over nadenken. Een combinatie van de verschillende vormen is ook mogelijk.

Elk counselingstraject starten we met een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan bij jou thuis plaatsvinden, telefonisch, per beeldbelverbinding of in het Coachhuis Utrecht Oorsprongpark. Tijdens het kennismakingsgesprek leg ik je uit wat je van de counseling kunt verwachten en kan ik een beeld krijgen van hoe het met jou gaat. Wanneer ik twijfel of ik je de hulp kan bieden die je nodig hebt, dan zal ik je dat zeggen en kunnen we bespreken wat een goed alternatief zou kunnen zijn. Natuurlijk kan jij ook al je vragen en eventuele twijfels bespreken. Aan het eind van het kennismakingsgesprek besluiten we of we het counselingstraject zullen ingaan, en maken we concrete afspraken. Wanneer je contact opneemt, kunnen we op korte termijn een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.