Wat is een postnatale depressie?

Postpartum depressie (dat is de officiële benaming voor wat de meeste mensen als 'postnatale depressie' kennen) komt veel voor. Eén op de tien pasbevallen vrouwen wordt depressief (en vaak ook angstig). Het is daarmee de meest voorkomende complicatie in de periode rond zwangerschap en bevalling. Het is echter ook een complicatie waarvan de ernst en de impact lang niet altijd serieus worden genomen. Ten onrechte, want depressief of erg angstig zijn terwijl je net moeder bent geworden, is een ingrijpende en zeer verwarrende ervaring. Niet voor niets noemen veel vrouwen hun postpartum depressie, terugkijkend, een dief. Een dief die het hen onmogelijk heeft gemaakt te genieten van de babytijd van hun kind...

Gelukkig gaat een postnatale depressie in principe altijd weer over. Onderzoek laat zien dat sociale steun en deskundige begeleiding het herstelproces bespoedigen. Blijf dus niet alleen tobben met je negatieve emoties, maar praat erover, hoe moeilijk je dat ook vindt. Je hoeft deze zware last niet alleen te dragen.

Een postnatale depressie kenmerkt zich door een aantal symptomen, waarover je hier meer kunt lezen. Vaak gaat een postnatale depressie gepaard met bijvoorbeeld angstklachten of het hebben van indringende (gewelddadige) gedachten. Soms hebben dergelijke klachten de overhand. Informatie over de behandeling van postnatale depressie vind je hier. En wist je dat ook mannen in de periode na de geboorte van een kind vatbaarder zijn voor depressie?

Meer weten en contact

Wanneer je depressief bent, kan je hoofd tollen van vragen als 'Waarom?', 'Hoe kan dit?' en 'Komt dit goed?'. Dat piekeren is een symptoom van je depressie en het is belangrijk om te weten dat je niet op al die vragen een antwoord hoeft te vinden om te kunnen herstellen. Toch kan het prettig zijn om door hier te klikken, een antwoord te lezen op de meest gestelde vragen van vrouwen met een postpartum depressie. Je zult zien dat je niet de enige bent die over bepaalde dingen tobt. Voor meer informatie over postnatale depressie en hoe ik je daarbij kan helpen, kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.