Behandeling van postnatale depressie

Wanneer zoek je hulp?

Het is normaal om je in de eerste week na een bevalling tijdelijk instabiel te voelen (de zogenaamde babyblues) maar dat hoort niet te lang te duren. Wanneer je langer dan twee weken last hebt van (enkele van) de symptomen van een postnatale depressie, en het gevoel hebt dat je klachten eerder toe- dan afnemen, dan kun je ervan vanuit gaan dat er meer aan de hand is dan de babyblues.

Probeer goed te luisteren naar je eigen gevoel. Wanneer je merkt dat je je echt anders voelt dan je van jezelf gewend bent, en dat alles wat normaal gesproken helpt om je beter te voelen nu niet werkt, neem dat gevoel dan serieus. Ontkennen dat je je slecht voelt, naar jezelf of naar anderen, helpt niet. Juist door te durven voelen dat je niet de gelukkige jonge moeder bent die je had verwacht te zijn, zet je de eerste stap op weg naar herstel. Dat klinkt misschien gek, maar zo werkt het echt. Hoe eerder je je klachten serieus neemt, hoe sneller je je goed zult voelen.

Wat helpt bij postnatale depressie?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat gesprekstherapie, zoals een counselingstraject bij Postpartum Steun, de meest effectieve behandeling is voor vrouwen met een postnatale depressie. Door met iemand te praten met verstand van perinatale (‘rondom de geboorte’) geestelijke gezondheid, kun je langzaam maar zeker herstellen. Een postnatale depressie ontstaat door een samenloop van biologische, psychologische en sociale omstandigheden. Door een mix van factoren die voor iedereen weer een beetje anders is. Het is daarom belangrijk dat jij en jouw persoonlijke omstandigheden centraal staan in de behandeling.

Soms wordt aan vrouwen met een postnatale depressie medicatie voorgeschreven. Het gaat dan om antidepressiva of om slaap- of kalmeringsmiddelen. Wanneer daarvoor wordt gekozen (en soms kan dat verstandig zijn) is het belangrijk om daarnaast ook met een deskundige te praten. Om duurzaam te herstellen is het namelijk essentieel dat je niet alleen de symptomen van je depressie bestrijdt, maar jezelf ook de kans geeft om te ontdekken wat de onderliggende oorzaak is van jouw somberheid of angst.

Naast gesprekstherapie en eventuele medicatie, is er een scala aan andere zaken die aan je herstel kunnen bijdragen. Gezond eten, veel bewegen, voldoende slapen en mediteren; het heeft allemaal een aangetoond gunstig effect op depressie. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, op een manier die bij jou past. Als je nooit veel om sport hebt gegeven, hoef je niet opeens fanatiek te gaan hardlopen. Spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag minstens een half uur buiten gaat wandelen.

Counseling bij Postpartum Steun is in principe geschikt voor alle vrouwen met depressie-, angst-, of stressklachten. Voor vrouwen met een postpartum psychose is counseling niet geschikt. Zij hebben gespecialiseerde zorg nodig van een psychiater.