Wanneer je als partner, familielid of vriend(in) merkt dat een vrouw na de bevalling somber, verdrietig of angstig is, is dat schokkend en verwarrend. ‘Ze wilde toch zo graag een baby? Het kindje is toch gezond? Hoe kan dit nou?’, zul je je afvragen. En dat is logisch, want het is ook pijnlijk dat een vrouw zich zo ongelukkig voelt, terwijl ze net het leven heeft geschonken aan een klein, afhankelijk kindje. Toch betekent dat niet dat je vrouw/dochter/vriendin iets verkeerd doet. Zij heeft hier niet voor gekozen, en lijdt zwaar. En ze is niet de enige; wereldwijd ontwikkelt ongeveer tien procent van de pasbevallen vrouwen een postpartum depressie. Hoe dat precies komt, weten we niet. Wel is duidelijk dat postpartum depressie allerlei soorten vrouwen treft, ook vrouwen die tot dan toe stabiel in het leven stonden.
Sociale steun is een van de belangrijkste voorwaarden voor een spoedig herstel. De omgeving van een vrouw kan dus veel voor haar betekenen. Voor een aantal concrete tips, kun je hier klikken. Wanneer je behoefte hebt aan uitgebreider advies, maak dan een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek.
Wanneer er op dit moment sprake is van een crisissituatie, neem dan direct contact op met de huisarts, de huisartsenpost of de crisisdienst van de GGZ in jouw gemeente. Voor advies en overleg over zelfmoordgedachten- of plannen, kun je 24 uur per dag contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie.